Krumplis szilvás derelye recept Erdőbényéről

2019.02.16

Szilvalekváros derelye, frissen, melegen. Egy jó kis tartalmas leves mellé. Nem lehet nem szeretni. Édesanyám ezt készítette ma nekünk és az unokáknak krumplis tésztából, házi szilvalekvárral. Aki eddig nem szerette, imádni fogja a derelyét, próbáljátok ki ezt a receptet.

Hozzávalók:

  • fél kg krumpli
  • 1 tojás
  • liszt kb.15-20 dkg
  • szilvalekvár
  • zsemlemorzsa
  • mangalica zsír
  • kristálycukor
  • fahéj
  • tálaláshoz porcukor

Elkészítés

A megpucolt, megmosott és kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük. Forrón összetörjük és lisztezett deszkán kihűtjük.

Miközben hűl a krumpli, elkészítjük a zsemlemorzsát. Mangalicazsírt olvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és megpirítjuk benne. Arra vigyázzunk, hogy elegendő zsír legyen a zsemlemorzsa alatt, máskülönben megég. Még forrón ízlés szerinti mennyiségű kristálycukrot és fahéjat adunk hozzá.

A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk az egy tojást és annyi lisztet, hogy nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk.

A tésztát kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk és egy teáskanál segítségével sorban egymás mellé pakoljuk a szilvalekvár halmokat. Behajtjuk a tésztát, és derelyevágóval elvágjuk a kis szilvalekváros 'tasakokat'. Az elkészült derelyéket forró, enyhén sós vízben kifőzzük, és óvatosan összeforgatjuk a pirított zsemlemorzsával. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Mi frissen, melegen szeretjük, de ha marad belőle, még rájárunk a maradékra.

Vinito Borászat
https://www.vinito.hu